• registar@rdks.org.rs
  • +381 011 3812 761

Шта је Регистар?

Регистар представља базу података о пријављеним даваоцима који су спремни некоме да помогну. Када је болеснику неопходна трансплантација, у Регистру се тражи давалац који је са њим подударан.

Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије је основан 2005. године, са седиштем у Институту за трансфузију крви Србије под покровитељством Министарства здравља Републике Србије. Део Светског регистра постаје 2012. године. До сада је урађено преко 220 несродних трансплантација у нашој земљи.
Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze

Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије

Трансплантација матичних ћелија хематопоезе је обнављање оболеле костне сржи здравим ћелијама даваоца. Костна срж може бити уништена неким тешким болестима, зрачењем или лековима.Тада се не стварају нове ћелије крви и настају болести које угрожавају живот болесника као што су леукемија, апластична анемија, имуне дефицијенције, урођени поремећаји метаболизма и друге. Једини пут ка излечењу за већину ових болести је управо трансплантација матичних ћелија хематопозе. Да би трансплантација била могућа, неопходно је да давалац и болесник буду подударни у систему хуманих леукоцитарних антигена. То су наше наслеђене карактеристике који се налазе на белим крвним зрнцима чија је једна од основних карактеристика изузетна разноликост. Зато је тешко наћи две особе које су подударне, а нису рођени брат и сестра. Поступак одређивања ових антигена се назива ХЛА типизација.

Матичне ћелије су „супер“ ћелије које имају јединствену способност да обнове све друге ћелије крви и налазе се у костној сржи костију.

Идеалан давалац костне сржи за болесника је његов рођени брат или сестра. С обзиром на то да само 30% болесника има подударног даваоца у оквиру своје породице, несродни даваоци из регистара су од непроцењивог значаја.